Man kan bli sliten av å smile

Etter en fantastisk fin liten svipptur til Kiel var det godt å komme tilbake til en solskinnsdag i Oslo. Mens vi ble sluset ut gjennom gangene fra båten tenkte jeg på facebook-oppdateringen jeg skulle lage: ” Når snille muslimer er ut på tur tømmer de minibaren og det blir noe attåt til naboer og venner;)”.

Det var da min 8-årige sønn ble dyttet vekk av en eldre mann iført dress med denne beskjeden: Flytt deg du a! Avskyen i stemmen hans sjokkerte meg. Jeg så vantro på ham mens han snek seg forbi sønnen min.

– Hvorfor dyttet du sønnen min? Vi stod faktisk i kø, repliserte jeg.

Han snudde seg: – Kom deg til hjemlandet ditt! avfyrte han uten å møte blikket mitt.

–      Jeg er i hjemlandet mitt, ellers takk!! Svarte jeg.

Han sa ikke noe mer. Jeg så bare ryggen hans. Han så seg ikke tilbake.

Jeg trykket sønnen min inn til meg og hadde lyst til å si noe mer. Jeg tiet, de rundt meg var stille tilskuere mens de dyttet hver sin bagasje fremover i køen. Sønnen min forstod ikke så mye, men han så at jeg ble opprørt. Opprørt og veldig lei meg. For ham er fortsatt ”hjemlands-konseptet” ukjent. For ham er Norge hjem.

Selv er jeg oppvokst med holdningen ”det finnes noen sånne overalt”, ikke bry deg. “Hev deg over” og om jeg må si det selv har mange sånne  minoetniske nordmenn som meg blitt mestre til å la slikt prelle av, men i dag  gjorde det noe med meg. I dag gikk det utover min egen sønn. Han som er født i Norge av en mor som også er født her, fikk høre sin første ”kom deg til hjemlandet ditt”.

I mitt virke har det alltid  handlet om å nyansere, se det store sperspektivet der mennesker som denne mannen er i et lite fåtall. Troen min har vært; en sterkere norsk identitet og tilhørghet. Til en dels irritasjon har jeg alltid prøvd å se ting fra flere sider. ”Nyansere, nyansere, nyansere” har vært mitt mantra. Frykten, hatet og dens opprinnelse må forstås fra begge sider har jeg alltid tenkt. Jeg mister ikke troen på alt dette nå, men jeg må innrømme at jeg hele tiden har valgt å se bort fra enkelthendelser, blikk og holdninger slik at det ikke skal påvirke min ellers optimistiske tilnærming til fremtiden.

Det betyr likvel ikke at det ikke går innpå meg eller at jeg ikke ser det. Det er vanskelig å unngå enkelte blikk. Blikkene som forandres i det du kommer inn et sted sammen med familien, en mor, svigermor, søstre og barn. Blikkene henger i deg litt for lenge. De utveksles og en mumling blander seg med slurpingen av kaffe. Alle gangene en parkerer på funksjonshemmetplass og det  kommer en eller annen løpende for å fortelle deg med en formyndersk tone at du står feil. Uten å ha sett at du faktisk har tillatelse og er funksjonshemmet.

Jeg har bitt meg merke i hvor lav terskelen er for å kjefte og irettesette annerledes”nordmenn” og deres barn. Skjelle dem rett og slett ut, også i påsyn av deres sjokkerte foreldre. Jeg har sett det mer enn en gang. Eller at det går noen forbi huset ditt og stopper opp for å se når du låser deg inn. For hva gjør du egentlig i dette området? Det er mange små ting, men lett å kjenne igjen. Ofte er det den eldre garde som har superradarene sine ute og de er ikke redd for å dra ut sin store medbrakte kam over alt og alle.

Hjertesukkene lærer man å begrave. Som strategi søker jeg alltid etter den første hyggelige samtalen det første smilet når jeg har opplevd noe slikt. Det minner meg om helheten og bringer meg tilbake til meg selv. I dag da jeg kom ut med sønnen min hadde jeg problemer med å skjule tårene for resten av familien. De hadde kommet seg ut litt før meg. På vei hjem i bilen trøstet mor og svigermor: Ikke la denne en mannen ødelegge hele turen. Vi har jo hatt det kjempefint. Glem han,”sa de og skrøt av den vakre utsikten fra observasjondekket inn til Oslo. Slik har denne generasjonen i familien vår lært å fokusere på det viktige, det positive gjennom hele livet. Det er likevel ubeskrivelig trist når ens virkelighetsoppfatning ”Jeg er norsk, Norge er mitt hjemland” forsøkes knust på denne måten. Barn er barn og inntil de blir fortalt noe annet ser de på seg selv som alle andre.

I etterkant tenker jeg; hva om noen rundt meg hadde brutt inn i hendelsen. Er det greit å oppleve at andra trakasseres eller behandles på en nedverdigende måte? Hva betyr i så fall slik passivitet, stillhet? Selv har jeg og en del andre nordmenn med minoritetsbakgrunn tatt på oss ansvaret for å tale i mot ukultur, ekstremisme og uheldig utvikling innad i miljøet. Vi gjør det på hver vår måte og vi betaler en pris for å være disse stemmene. Vi har hver vår ytringsform, men vi forsøker så godt vi kan å bidra til endringer som er til det norske fellesskapets beste. Noen ganger kan man føle seg utrolig ensom og sliten  i en kamp der man kjemper på flere fronter, både innad og utad.

Jeg er født optimist og smiler stort sett alltid, men noen ganger kan man bli sliten av å smile. Etter alt velger jeg idag å huske ekteparet ved utgangen som ga oss begge et uforbeholdent smil. Det hjalp veldig å få disse smilene, for jeg hadde mistet mitt.

Advertisements

100 Comments

Filed under Uncategorized

100 responses to “Man kan bli sliten av å smile

 1. Jeg kjenner at jeg blir provosert av å lese dette. Det er noe så utrolig smått over å kategorisere og avvise andre bare ut fra annerledeshet. Og jeg vet at hadde jeg opplevd noe sånt i en kø jeg stod i, så ville jeg sagt noe. Og det hadde vært i overkant stygt til den mannen, er jeg redd.

 2. Ord blir fattige. Viktig at du setter hverdagsrasismen på dagsorden, det er hjerteskjærende at slikt forekommer i 2012.

 3. Ola B.

  Tusen takk for at du deler dette med oss.

 4. Jeg kjenner at jeg blir skikkelig sint – og faktisk aller mest på de som sto rundt og hørte dette, uten å si noe. Det er en skam å være stille vitne til at andre blir dårlig behandlet på den måten. Argh!

 5. Vi har dessverre en lang vei å gå; Da er det bra at du setter fingeren på det som ikke er like synlig for oss som ikke skiller oss ut (utenpå…), slik at vi ikke glemmer at det er sånn det er Jeg håper og tror jeg hadde sagt ifra!

 6. Om det er noen trøst så er du ikke allene, til og med svenskere blir slik behandlet av nordmenn ibland. Vi ser sånn å si det nesten ut som nordmennene på en flekk, men likevel har vi små kulturelle forskjeller.

  Det som jeg husker når jeg leser bloggen din her er den gangen jeg var på jomfrutur med min helt nye kano. Den gamle jeg arvet av min far var blitt utslitt og den var meget tung å håndtere. Det var aller første tur med den nye. Jeg hadde spart og jobbet og forsket på hva kano jeg ville ha og jeg kjøpte den. Jeg tenkte det ville være kjekt å padle gjennom bya, da vi har en kanal som går der. Omtrent halvveis gjennom kanalen kommer en norsk mann i en motorbåt. Han ser på meg og på kanoen med en overtydelig mistenksom mine, og sier buttert, sint og snerrer:

  “- Er det din kano det der?”

  Mens toneleie og ansikt klart viser at han tror den er stjelt.

  I fronten står navnet mitt skrevet og merke på kanoen.

  Jeg svarer bare sjokkert:

  “- Ja”

  Og kjenner at jeg blir rystet og såret over å bli mistenket for å være en tyv.

  Hjemme i permen sitter kvitteringen fra sportsbutikken, og den dusten i den store båten kjører videre fortsatt like kvalm i sinnet.

  Må man være nordmann for å ha råd til egen båt?

 7. chaosdmns

  Jeg kan ikke si annet enn… Unnskyld!

  Unnskyld for at slikt fortsatt skjer i Norge.
  Unnskyld for at ingen reagerte der og da.
  Unnskyld for at vi later som ingenting når venner og bekjente kommer med rasistiske uttalelser.

  De fleste i Norge er gode mennesker. Bare litt for feige og konfliktskye til tider. Det er alltid mye enklere å ignorere intoleranse, enn å ødelegge en kveld, eller miste en venn.

  Jeg håper du og sønnen din kan tilgi oss.

 8. Den mannen er de anonyme kommentatorene som går rundt og banker opp folk i kommentarfelter på kveldstid. Når barna har lagt seg, setter de seg til skjermen og vandrer i gjenger rundt på nettet, finner bloggere og banke opp, før de begir seg til avisenes nettsider og tagger ned nyheter med hat på sprayboks. Noen ganger greier de ikke holde seg i køen fra Kiel-ferga, heller. Fysj, for en skam. Fysj.

 9. Iver Ørstavik

  Om jeg havner som tilskuer til en slik situasjon, så håper jeg at jeg er våken nok til til å be fyren komme seg tilbake på plassen sin, og fortelle at oppførselen hans er en skam for alle gode nordmenn.

 10. Jeg har selv hatt med meg mine små med Kiel-fergen – og vet hvor hyggelig det kan være med barn, og kan forestille meg hvordan turen endte.
  ..
  “Man kan bli trist av å smile ” er en trist historie. Den er også usedvanlig godt fortalt – og tankevekkende. Så kom det noe godt ut av hendelsen, antagelig fordi du gikk inn for at det skulle det gjøre.

 11. Liz Hege Kaaby

  Det er bare trist! Jeg har selv mulatt barn og har møtt sårende blikk, spørsmål og stygge uttalelser. Det varierer hvordan jeg reagerer på det, men jo eldre barna mine har blitt, desto vanskeligere synes jeg det har blitt å reagere adekvat på denne hverdagsrasismen. Det er den hårfine balansen mellom å la dette feste seg hos barna mine og det å ta til motmæle og gjøre det klart at dette er uakseptabelt. Noen ganger så blir jeg så sint, at jeg kan reagere usunt og det vil jeg jo ikke at barna mine skal være vitne til….
  Det jeg ser som en rød tråd er at det ofte er den eldre generasjon som er “verst” og det gir meg håp om at er en dypere holdningsendring på gang hos de yngre generasjonene. Men det holder ikke å ikke si noe når man er vitne til slikt!! Jeg vet at jeg ville ha reagert og ved denne bevisstgjøringen, så håper jeg folk reflekterer over hva man selv gjør når man er vitne til all slags mobbing!
  Takk for at du delte din historie og god sommer til deg og dine 🙂 Og fortsett å smil gjennom livet 😀

 12. Nei, jeg hadde nok ikke sagt fra. Jeg reagere på slike hendelser med å bli dypt rystet og helt satt ut av at noen kan få seg til å si noe slikt at ordene blir helt borte, og så kjefter jeg på meg selv etterpå og så forventer jeg at neste gang noe slikt skjer (og det tror jeg dessverre at det kommer til å gjøre) kommer jeg til å si noe.

 13. Ulvemamma

  Jeg må innrømme at denne hendelsen nok hadde gått meg hus forbi, jeg hører ikke etter hva andre snakker om, med mindre de snakker til meg – og jeg er klar over det, ellers hører jeg ikke det heller…jeg har mer enn nok med mitt, til å henge meg opp i hva andre gjør. Så, om jeg skulle stå midt oppe i noe og ikke reagerer, så er det ikke for at jeg ikke tør eller vil, men rett og slett for at jeg ikke følger med… Uansett, dette er helt uakseptabel oppførsel av et sivilisert menneske i 2012, kjempetrist at du måtte oppleve dette! Klem

 14. Hadde det vært et enkelttilfelle så er lett å tenke at mannen går rundt med tunge problemer (da er det ikke mobbing men heller hans problem). Utfordringen er at altfor mange Nordmenn tenker på denne måten og resten av dem gir blaffen (dette er kollektiv mobbing som må straffes).

 15. Siri

  Sender deg et stort smil! 🙂 har sans for din strategi for å håndtere slike ting. Skjønner godt at det er slitsomt! Heldigvis virker det som du ser det mange ikke ser – forbi generaliseringer av grupper. Det er ikke alle som er sånn. De vil bli færre! Ja, folk burde sagt noe! Ha en fin dag!

 16. Bra blogg, Mahmona!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 17. Panz

  Grobunnen for hverdagsrasisme kommer jo av innvandrerne selv, som ikke klarer å oppføre seg. Du kan takke dine kompiser i A- og B-gjengen, eller skattesvindlerne i Oslo Taxi, eller trygdesnylterne fra Grorud, eller de som går rundt i burka, eller de som hater USA og Israel og elsker terrorreiret Palestina. Er bare de du skal takke. For min egen del så håper jeg grensene snart blir strengere regulert, og at vi starter med tilbakesendelse av de mange hundretusener som oppholder seg i landet vårt på ulovlig vis. Du får null sympati fra meg …

 18. Filosofen

  “I mitt virke har det alltid handlet om å nyansere, ”

  Kan ikke du da lage en liste med alle nyansene du mener overses i denne debatten så slipper vi konstant å høre “Glem aldri nyansene”, “Det er aldri så enkelt”? Norsk debatt koker vekk i metadebatter og gnål om at “nyansene mangler.” Det finnes ganske mange i dette landet som selv ikke har forslag til løsning på integrerings/assimileringsproblemene osv. men som hele tiden gnåler om at meningsmotstandere ikke nyanserer godt nok.

  For derfor å få fortgang i debatten, slik at vi kan bevege oss fra formastelig formalisme til konstruktiv handling, anbefales du og lage lister med alle disse nyansene du savner. Og føy jeg til både skattnummer og fødselsnummer slik vi virkelig unngår disse kjedelige generaliseringene.

 19. For å være helt ærlig, det er i disse tilfellene jeg skammer meg over å være norsk. :-S

  Føler at det eneste jeg kan si er; Stå på! 🙂

 20. Hei filosofen!

  Interessant å se hva man henger seg opp i og forutinntattheten om at det her kun er snakk om nyansering den ene veien.

  Jeg er ikke flink på å lage lister. Du får heller lese ting jeg har skrevet. Ha en fin dag!

 21. faiza

  “Og du kan dra fra denne jordkloden” – svarer du neste gang!

 22. zz

  Leste ikke du akkurat en slik “nyansering” her???? merkelig hvor mange ignoranter som sitter rundt omkring…

 23. nono

  panz:
  Betyr det at man skal være sånn mot et lite barn? Hvis vi tar bort alt det der med innvandrer, er det sånn man gjør mot et barn?

 24. nja

  Hva hadde denne rasistgubben sagt om det sto en gjeng tyskere på brygga i Kiel og gaulte “Kom deg hjem til ditt land!” til ham? Har han tenkt til å holde seg i Norge for framtida? Eller er det kanskje andre regler for ham?

 25. Ingunn

  Jeg blir helt sjokkert over at folk kan oppføre seg sånn! Og så mot barn!! Takk for at du deler dette! Jeg må innrømme at jeg ofte har forsinkede reaksjoner på sånt, og blir sittende etterpå og forbanne meg selv for at jeg ikke sa eller gjorde noe.. Slike påminnere er viktige, og hjelper meg til å stadig bli flinkere til å si ifra når jeg støter på urettferdighet.

 26. Lene

  Det var en trist historie å lese.
  Jeg tenker at du ikke får bry deg om det, hev hodet ditt og gå videre.
  Slike mennesker kan ikke ha det bra med seg selv. Syns det er så bra at du delte dette med oss.
  Men ta med deg videre, ikke alle nordmenn er sånn 🙂

  også syns jeg det var helt forferdelig at ingen rundt deg reagerte.

 27. anti-panz

  Hva med å holde det verste søppelet ditt for deg selv, så slipper du å bli oppfattet som en komplett rasistidiot uten noen form for medfølelse med andre mennesker? Den siste kommentaren din er patetisk og fullstendig unødvendig. Du må gjerne ytre deg om innvandring og mene hva faen du vil, men spar oss for dritten din da!

  I følge det du skriver så det fantes ikke fremmedfiendtlige holdninger i Norge før A- og B-gjengen ble etablert. Dette høres jo veldig logisk ut. Samtidig holder du alle innvandrere ansvarlig for andre menneskers feil og forsvarer trakassering av små barn.

  Ynkelig, rett og slett.

 28. metron

  Det er en del ting som ikke kommer frem i denne historien, blant annet hva som kan ha skjedd i forkant av episoden. Kanskje sønnen din oppførte seg irriterende overfor denne mannen? Det er ikke alltid ting skjer uprovosert. Dessuten er det heller ikke alltid rasisme som ligger til grunn. Om jeg kaller en mørkhudet for drittsekk, betyr ikke det automatisk at jeg er rasist. Men ofte spilles rasismekortet ut uten at det foreligger rasisme i det hele tatt.

  Og jeg er enig med debattanten Panz. Grunnen til at mange nordmenn er negative til innvandrere, og da spesielt muslimer, er at vi er lei av å bli tråkka på og møte krav om å tilpasse oss og vår kultur til de “nye nordmennene”. Det er over 40 år siden de første muslimene satte sine ben på norsk jord, så det er alldeles ikke noe fremmedfrykt dette dreier seg om. Muslimer er heller ikke noe ukjent. Vi kjenner så altfor godt til hva muslimer står for, og vi er mange som ikke liker det vi ser. Mange av oss er også drittlei all kriminaliteten som har fulgt og fortsatt følger i kjølvannet av innvandringen. Dessverre kan altså det sinnet mange nå føler også gå utover dem som ikke har gjort ei flue fortred.

  At de som stod rundt ikke grep inn kan ha mange årsaker. Det er ikke sikkert de la merke til hva som skjedde, de så det kanskje ikke som rasisme eller mobbing, eller de la kanskje merke til om sønnen din gjorde noe forut for episoden. Det finnes alltid mange grunner til ikke å gripe inn i slike situasjoner. Her får vi bare den ene siden av saken og det er ikke sikkert at det er den riktige.

 29. Anja

  det at noen utlendinger ikke kan oppföre seg er ingen unnskyldning for å ta alle under en kam. er ikke alle nordmenn som er så jävla eksemeplariske heller, men ingen går rundt og tror at hver eneste nordmann man möter på gata er terrorist eller morder.

 30. gunn

  Jeg blir så lei meg over å høre at en voksen mann behandler sine medmennesker – og spesielt et barn – slik. Det er kun seg selv han nedverdiger, men selvsagt blir du lei deg. Det ville alle foreldre blitt.

  Det gikk opp for meg at om jeg stod i køen sammen med deg er det ikke sikkert jeg ville sagt noe, selv om jeg ble rystet langt inn i sjelen. For jeg er sterkt introvert og klarer ikke lage ord om til setninger på sparket. Jeg ville gått hjem og skammet meg over det etterpå.

  Derfor har jeg nå kjeftet på denne mannen foran speilet. Satt sammen ordene. Øvd. Slik at om jeg en dag blir vitne til noe lignende, skal vedkommende ikke slippe unna.

 31. Kjære Metron
  Er det å vite at vi aldri hadde sett denne mannen og at sønnen min stod helt rolig nok for deg? NEI, det hadde ikke skjedd noe som helst før. I din verden kan jo ikke dette stemme så lenge det ikke er fremprovosert eller? Å svekke ens troverdighet er den beste måten å bagataliisere noe på. Trist at man føler at man kan legitimisere slikt ut i fra ens egne frustrasjoner og holdninger til innvandrere og i ditt tilfelle spesielt muslimer.

 32. ...

  Ja for det må jo være en grunn til at den apen oppførte seg sånn som han gjorde ikke sant? Det bare må det, siden en nordmann aldri i livet kan være en patetisk, hatefull og uvitende rasist. Logisk det. Det at du prøver å rettferdigjøre slik oppførsel forteller meg bare at du har samme tilbakestående mentalitet som den uvitende rasisten.
  Og selv om det VAR en grunn til hans oppførsel så er IKKE det den rette måten å svare tilbake på. Så der feiler du dobbelt!

  Og fortell meg kjære deg, hvordan er det nordmenn blir “tråkket” på? Det at noen ber om halal mat i fengsler o.l? Er det det du kaller “å bli tråkket på”? Hvem er det som krever at dere skal tilpasse oss? Hva er det dere må tilpasse? Om jeg gir et forslag om noen endringer, er DET å bli tråkket på? Jeg trodde vi levde i et “fritt” og “demokratisk” land hvor det er lov å foreslå og debattere om ting? Muslimer er ikke noe ukjent? Du kjenner nok ikke en eneste muslim, det tør jeg å vedde livet mitt på.

  Sånne som deg burde slutte å gnåle om “opplyst og sivilisert” samfunn og heller prøve å lære hva de ordene faktisk betyr!Du mener kanskje også at muslimer har skylda for det Breivik gjorde eller?

  Kom deg ut og få deg litt luft.

 33. Det er det selvsagt ikke, men det er ikke rart at det går over for enkelte folk etter at de leser alt om utlendinger som voldtar, raner, knivstikker, dreper som nyhetsoppslag mange ganger hver eneste uke….hvor ofte er det snakk om en nordmann som er gjerningsmannen når man leser ting som dette? Så godt som aldri. Jeg støtter ikke slik oppførsel som denne personen har måttet oppleve, men slik oppførsel gjør folk til mer forhåndsdømmende. Det er dessverre sånn det er.

  Forøvrig, så burde dere sette dere inn i hvordan etnisk norske blir behandlet på skoler de er minoritet i. Så vil dere kunne se rasisme mye værre enn det denne personen opplevde.

 34. For en ynkelig nisse du er. Skal alle oss ta på oss skylden for noe ett fåtall av oss gjør? Da skal vel alle pakistanere også måtte unnskylde seg hver gang noen av dem gjør noe galt i Norge? samme med Tyrkere, Afrikanere, osv?

 35. Lillejotte

  Grobunnen for rasisme generelt kommer av sneversynte nordmenn som ikke klarer å se forskjell på kriminelle av utenlandsk opprinnelse, og helt vanlige mennesker av utenlandsk opprinnelse.

  Det er IKKE greit at man skal oppføre seg diskriminerende og dårlig mot mennesker, bare fordi de ikke er like som en selv. Skulle tro at man i 2012 hadde kommet lenger enn at man slår alle under en kam, på grunn av oppførselen til et mindretall i en menneskegruppe.

  Døm mennesker for handlinger de selv har gjort, og ikke handlinger gjennomført av andre.

 36. Sånne som deg, Panz, gidder jeg ikke være saklig mot en gang. Bare en ting å si: FJOTT!

 37. Vi er alle så veldig forskjellige og det denne mannen gjorde skal ikke få ødelegge mitt bilde av menneskene rundt meg uansett om det er mine egne norske landsmenn eller andre. Unnskyldningen er derfor ikke nødevndig, men det du skriver viser en varme og omtanke som jeg har heldigvis fått masser av etter denne episoden.

  Tilbakemeldingene jeg har fått vitner om at sneversynte rasistiske mennesker som denne mannen heldigvis finnes i et midretall. Det jeg likevel synes er litt trist er alle tilbakemeldingene fra velintegrerte nordmenn i ulike kulører som forteller at de opplever lignende. Det er vondt å høre. Til de som minner meg om forskjellsbehandlingen og rasismen andre vei. Jeg er ikke blind for den. Faktisk opptatt av begge sider av den såkalte mangfoldige “norske virkeligheten”. Synes likevel at det er trist at man stadig drar dette inn for å unnskylde hverdagsrasismen. Akkurat som vi ikke kan akseptere hat og ekstremisme avlet på eksklusjon, stigmatisering og urettferdighetsfølelse akkurat slik kan vi ikke dytte dette temaet under teppet. Ihvert fall ikke hvis vi ønsker å gi norske barn og unge tiltro, tilhørighet og en fellesskaps følelse der de skulder i skulder kan verne denne nasjonen. Dette landet som også er deres.

 38. vi er flere som smiler

  Vi er flere som kanskje ikke tør, så mye som vi gjerne skulle ønske, å ta side med ord, men smile uforbeholdt, det kan vi. Mitt hjerte ligger hos dere i kveld. Og et noe sent velkommen hjem.

 39. Skammelig oppførsel av denne mannen.
  Tror nok jeg hadde ” kokt over” og lempa personen tilbake på plassen han opprinnelig sto.

 40. Nå har det seg sånn at mange av oss “etniske” normenn er helt imot innvandring og “mener” at de faktisk burde reise hjem der de kommer fra. jeg er en av dem, og vet at veldig mange deler min oppfatning. Synes alle burde forsøke å “diskriminere” alle ikke vestlige innvandrerer så de kanskje snart kan forstå at de ikke er velkomne her.

 41. Helt enig med deg Panz.:-)

 42. Mange mennesker har så merkelige holdninger overfor andre. De er blitt så “harde”. Sukk!

 43. Da får vi håpe at folk med samme meninger som Svein og co ikke har tenkt seg til utlandet på ferie…Men dessverre er det vel akkurat disse type mennesker som bosetter seg i Spania OG forlanger at spanjolene skal lære seg norsk… Ja,ja. Jorda går rundt, men hvilken vei…!!!???

 44. Lilth

  Veldig mye av problemet ligger i at det nesten er ulovlig å være annerledes i Norge. Er du ikke A4, er det fryktelig mange som ser rart og ned på deg. Dessverre. Jeg har aldri opplevd rasisme, men en umoden, unødvendig og sårende forskjellsbehandling har jeg møtt mange ganger.

  Jeg håper mannen som sa dette til deg og sønnen din får oppleve denne følelsen selv, for det er ofte vanskelig for mennesker å se hva de påfører andre.

 45. Det er ingen tvil om at innvandrere beriker vår kultur og åpner opp
  vårt snevre verdenssyn. Ved å bo i et multikulturelt samfunn, lærer
  man om andre kulturer hver eneste dag. Det gir oss mulighet til å
  skjønne at det er en verden utenfor den lille boblen vi har vokst opp
  i. Etter nesten ett år i utlandet, skjønner jeg at vi fortsatt mye å
  lære.

  Vi skjønner ikke halvparten av det som foregår rundt oss, og det
  virker ikke som vi bryr oss heller.

  La oss se på Gran Canaria, der en 15-åring holdt en tale som hetset
  muslimer. Det er ironisk at en norsk skole på Gran Canaria har en
  norsk student som kritiserer den såkalte islamiseringen i Norge.

  Hva med de norske samfunnene i utlandet? Der forsøker ikke nordmenn å
  være en del av lokalsamfunnet. I Spania finnes det norske skoler,
  norske matvarer og et norsk Nav-kontor.

  Hvordan kan vi kritisere mangel på integrering i Norge? La oss se på
  hva vi faktisk holder på med i utlandet og kutte dobbeltmoralen!

  Ja, vi nordmenn, mange av oss iallfall, ser på oss selv som verdens kulturelle navle, og tror/forventer at andre kulturer skal justere seg etter denne forbilledlige normen, vi er selvgode kan du si, og ikke alltid så åpne for nye impulser

  Dette med nordmenn i Syden som bare vil leve norsk har jeg personlig bare forakt overfor, makan til nisseluementalitet!

  Nei, mange hadde hatt godt av å åpne blikket, rense ørene, og ta inn nye impulser, verden er rik og mangfoldig, og de tradisjonelle norske tingene er ikke alltid de beste.

  (dette med å være åpen er for øvrig en av mine kjepphester, jeg synes så mange av de jeg kjenner blir så lukkede med årene, gamle, kjedelige mimre-ronkere)

  Ikke dermed sagt jeg er imot integreringstanken, som prinsipp, men jeg mener viljen til å lære, ja, justere seg, slik at ting fungerer, gjerne må gå begge veier, vi nordmenn har litt å lære vi også!

  “De kommer i stadig større grupper hit til byen. De tar jobbene fra oss og stiller stadig større krav til sosiale goder. De foretrekker å isolere seg i egne bydeler; særlig kvinnene gidder ikke lære seg språket vårt, og de forlanger at barna deres skal gå i egne klasser. Så snart de har skrapt sammen nok penger, sender de billetter til hjemlandet, slik at nære og fjerne slektninger også kan følge dem hit” Dette er et oversatt leserinnlegg i en avis i Chicago på 1800-tallet. Om norske innvandrere. Noe som virker kjent?

  Den MÅ du å forstå  :
  Jeg ser en stjerne i hennes øyner. En full måne på en natteklar himmel blir overgått hennes skjønnhet. Jeg ser en type stolthet i henne som rører mitt hjertet. En selvrespekt som fører blikket mitt ned. I mine øyne er hun en dronning. Jeg senker derfor blikket ned for å vise min respekt, på lik linje som en sjenert tjener senker sitt blikk når en dronning konfronterer han. Hun er rak i ryggen og har all grunn til å være stolt. Hun er Gud’s tjener! Hun bærer på en lysende krone som enhver legger merke til. Den har en verdig vi mennesker ikke kan forstå. Med sin krone, minner hun enhver person på Herren som har skapt meg, deg og alt annet som omringer oss. En ære bare hun forstår. Vi kaller den hijab!

 46. Svein Arne

  Nei, grobunnen for hverdagsrasismen finnes inne i deg selv, Panz. Det er så lett å sette alle i bås. I så fall havner du (og jeg) i samme bås som Anders Behring Breivik, Baneheia-morderne, Vidkun Quisling, Henry Rinnan, Arnfinn Nesset… For du er vel norsk, og alle nordmenn er vel dine “kompiser” – lista over norske kriminelle og drittsekker er lang.

  Det du (og alle andre) trenger er at man begynner å behandle andre som individer, i stedet for “en av de andre”.

 47. Svein Arne

  Siden det ikke er mulig å svare på kommentaren ovenfor: Jeg heter også Svein, og i min verden er ikke du velkommen, svein med liten s. Det er ikke plass til sånne som deg her. Du burde også reise hjem dit du kommer fra, Smøla, eller Kløfta, eller Vennesla eller hvor det måtte være. Slik tenker veldig mange nordmenn, og jeg er en av dem, og jeg vet at det er mange som deler min oppfatning.

 48. Svein Arne

  Hvorfor kaller du deg filosofen, egentlig? Du er vel ikke egentlig filosof… Hva er ditt forslag til løsning på”integrerings/assimileringsproblemene”?

 49. Svein Arne

  Det er faktisk sånn en god del etnisk norske mennesker oppfører seg mot folk med annen hudfarge, uten at noe har skjedd i forkant. Jeg har selv sett det ved flere anledninger. At folk med utenlandsk bakgrunn i Norge begår kriminelle handlinger er ikke noen grunn til å behandle en liten gutt som søppel. Hadde jeg vært der, hadde jeg kjefta den gamle drittsekken huden full, det har jeg gjort flere ganger i lignende situasjoner. Jeg har også satt på plass utenlandske gutter/menn som har oppført seg dårlig…

  Og metron, det gubben sa gir vel et ganske tydelig signal om at dette var rasistisk, eller?

 50. utlendingen

  Trist å lese historien din kompis, men welcome to the club! utrolig trist å lese at en gammel tosk kan spy no sånt på et barn og, når det er barnet ditt kan jeg forstå at du blir såret.
  grunnen for at jeg sier Welcome to the club er fordi, jeg tør å påstå at ALLE med minoritets bakgrunn eller anneledes utseende føler hverdags rasismen fra en god del normenn.. Personlig liker jeg å kalle det skaprasisme.

  fenomenet er så vanlig for meg at jeg har et kjelenavn for det 😉
  det er ikke åpenbart rasisme hvor en skinnhead med armyboots spytter deg i ansiktet og skritet heil hitler i ansiktet ditt.. det er en maskulin type rasisme.. det fenomenet vi har i Norge er mye mer diskret/feig, mye mer feminin.. og mye mer sårende! det er en slu måte å stikke deg på, og de føler seg trygge fordi de er i en gråsone..
  helt ærlig så foretrekker jeg nynasisten og hans åpenbar rasisme framfor skaprasisme. da veit jeg nøyaktig hvordan jeg skal reagere, men det gjør jeg ikke alltid med skaprasisme.

  Som sagt er mye av det disse menneskene føler “rettferdig gjort” med det de leser i media. men som du sikkert veit, vi leser det vi vil lese, hører det vi vil høre, ser det vi vil se. hvis det står i avisa, med stor rødt skrift at voldtekt i Oslo. foretrekker 99% av folk å tro at det er en “muslim” dette skjer automatisk! Hvis avisa ikke skriver hvor gjernings mannen er fra, øker det mistanken om at gjerningsmannen er “muslim”

  jeg har mørke øyne og mørkt hår, typisk midtøsten utseende. jeg er IKKE muslim, jeg er Ateist. jeg må støtt og stadig bevise for normenn at jeg ikke er som “DEM” jeg er ikke en terrorist som leter etter en grunn til å voldta deg” nei jeg er ikke kriminell heller o.s.v. o.s.v. hvis du noen gang har pratet med skaprasister veit du sikkert at overgangen fra å høre “deg” til å høre “dere” er ganske kjapp.

  husker godt at jeg var på en jobb intervju og første karen sa til meg var: Ja du er jo kvalifisert for jobben, men spiser du svin?
  jeg: eh..hva har det med jobben å gjøre? ja…hvordan det?
  han: nei jeg bare spørr for julebord og sånt…drikker du alkohol.
  jeg: ja noen ganger, men ikke så ofte.
  sånn fortsatte intervjuet. du kan forestille deg hvordan det var å jobbe der i nesten 3 år 😉 hvorfor jeg tok jobben?

  hehehe hvis du spør deg det, har du tydeligvis aldri hadt en utenlandsk navn i jobbmarkedet.

  for å konkludere, liker jeg forsvars mekanismen din. jeg har en helt annet selvforsvars mekanisme og det fungerer for meg. Jeg har absolutt ingen tro på at hele Norge NOEN GANG, kommer til å akseptere meg som Norsk. men for å være helt ærlig kunne jeg virkelig ikke brydd meg mindre 😉 det burde du også gjøre. Det at det finnes rasister i alle slag der ute er det lite tvil om. det som er avgjørende er hvordan du velger å takle dem!

 51. Kim

  Adnan Nabi

  Du er ikke nordmann og så jeg skjønner ikke hvorfor du snakker som du er en av oss… Men du skrev så mye rart at jeg kan ikke ta deg særlig seriøst uansett. Men jeg skjønner meg ikke på dere utlendinger som krever å ta en del i identiteten våres, den er bygget over flere tusen år og det er direkte arrogant å kreve å ta del i denne etter bare en eller to generasjoner. I gamle Roma sa man at etter 5 generasjon så ble man romer, på den tiden så hadde man i alle fall realistiske forventinger.

 52. Sånn oppførsel forbinder jeg dersverre OFTE med den eldre generasjon; og det er for meg personlig trist da jeg egentlig alltid har trodd at vi mennesker eldes med klokskap og bedre forståelse for hvert år som går. Men jeg registrerer jo i voksen alder at PERSONLIGHET, livsforståelse, iq, etikk&normer spiller en STOR rolle… Men jeg har likevel så lyst å tro at med den eldre generasjons død blir hverdagsrasismen SJELDEN – og KUN forbeholdt høyreekstremistene/nynazistene i fremtiden! Så får vi heller håpe at vi ALLE i framtiden lærer oss å sette pris på våre INDIVIDUELLE forskjeller. Men det vil nok ALLTID finnes dårlige mennesker; uavhengig hvor i verden de kommer fra.

 53. osteost

  Suffelser og kjipe opplevelser er en del av hverdagen, kan like godt lære det først som sist, så lærer man kanskje en dag å takle det.. eller kanskje ikke?

 54. Les artikkelen, skriver jo om denne lærdommen du peker på. Men NEI jeg finner meg ikke i at jeg eller mine barn skal akseptere rasisme ihvert fall når den er så grov å så direkte. Du kan prøve å se, kanskje ville du bli opprørt om ditt barn ble behandlet på samme måten?

 55. hanselot

  Jeg ble for 3-4 år siden som trønder boende i Hokksund i en opphisset diskusjon med en trafikklærer fra Drammen om bruk av nærlys/fjernlys i fullt alvor bedt om å dra hjem igjen til der jeg kom i fra…

  Det er forsåvidt litt annet enn det du opplevde da jeg kun ser det morsomme i min situasjon.

  Hold hodet hevet og vær stolt av deg selv.

 56. osteost

  Enten man er gul, blå eller grønn, så vil det være opplevelser man gjerne skulle vært foruten, går uansett ikke an å forandre på noe som har skjedd

 57. anti-panz

  …og enda flere bortforklaringer og generaliseringer. Alle muslimer er prikk like og vil halalslakte alle nordmenn, det er jo noe alle vet, og absolutt alle nordmenn er såååå snille og hyggelige og kozzlige og tolerante og hu og hei.

  Hvilken grunn har du til å trekke bloggforfatterens troverdighet i tvil? Er absolutt alle innvandrere (les muslimer; for Metron og Panz er det muslimer generelt som er fienden) løgnere som skriver lange blogger i den hensikt å piske opp motsetninger og henge ut nordmenn som rasister?

  Jeg prøver så godt jeg kan for å ikke anklage folk for rasisme, det er rett og slett et utrolig dårlig utgangspunkt for en diskusjon, samtale, blogg eller lignende. Jeg tror heller ikke at særlig mange er ekte rasister, selv mange lirer av seg mange tåpelige kommentarer som kan oppfattes rasistisk.

  Men jeg må ærlig talt si jeg mister litt besinnelsen her.

  Forbanna skaprasister fulle av hat, frykt og bortforklaringer, hopp i havet!

 58. Kim: Du er en utlending om du er byrde for Norge og er du en berikelse så er du norsk!! Ikke fått med deg det ennå? Hvor i Norge er du fra?

 59. Cille

  Hei Mahmona.
  Jeg vil gjerne få sende deg et lite smile, samtidig vil jeg dele en liten historie. Det var mitt og min barndomsvenns første møte med hevrdagsrasismen. Den var vond, har gjort meg sint. Den gjorde forresten veldig mange sinte og opprørte. På den andre siden er det en av grunnen til at jeg ikke er en av dem som står stille når jeg ser/opplever hverdagsrasisme – men jeg håper og tror at man ikke trenger å oppleve ordene selv for å tørre å si i mot.

  Som introduksjon så må jeg vel nevne hvordan jeg og min venn ser ut. Min venn er født i Norge, foreldrene hans i England – men med indisk bakgrunn. Jeg er norsk så langt tilbake man kan huske, men har aldri blitt tatt for å være norsk (av utseende). De fleste vil nok tippe Sør-Europa eller lengre øst i Europa. Vi er begge veldig små og nette, så truende er vi i hvertfall ikke i vårt utseende.

  Dette er en god del år siden nå. Jeg og barndomsvennen min var vel rundt 12år og holdt på med et prosjekt på skolen. Tror dette da var i samfunnsfag (eller O-fag, som det da het). Vi hadde dratt ut i Oslos gater fordi vi skulle samle inn litt enkel statestikk fra “mannen i gata”. Både jeg og min kompis var av den roligere sorten, vi likte ikke å gjøre mye ut av oss og ihvertfall ikke gå bort til fremmede mennesker for å stille dem spørsmål. Etter å ha tatt motet til oss gikk vi bort til en eldre herremann, vi begge syntes han virket så hyggelig og harmløs: “Han kan vi sikkert snakke med!”. Vi gikk bort, satte opp våre største smil og fikk stotret frem: “Hei… Vi kommer fra (…)skole og holde på med et prosjekt om (…)”. Lengre kom vi ikke, for han se på oss med et iskaldt blikk og ropte/freste: “Dere begge to. BEGGE TO. Dra dere tilbake til Afrika eller hvor helvete dere kommer fra”. Så snudde han seg og gikk.

  Mannens blikk og mannnens ord traff så det svei. Det er vel unødvendig å si at vi dro tilbake til skolen uten å ha fått fullført oppgaven, og vi begge var ganske opprørte.

  Jeg skulle ønske at din sønn og vi ikke hadde opplevd dette. Barn skal ikke trenge å måtte høre sånt. Men når man først har opplevd hverdagsrasismen, så kan vi bare tro og håpe at din sønn, om noen år, vil gjøre det samme som meg: Tro og kjempe for mangfolde, rettferdighet, inkludering og si nei til hverdagsrasismen.

  Det finnes mennesker der ute som kan forpeste oss, og som uansett hvor norske vi faktisk er og måtte føle oss, så vil man aldri bli norsk nok. Jeg vet ikke hva enkelte vil at Norge eller “norsk” skal være. Men for min del så vet jeg at jeg ønsker at dette skal være:
  – en rik kultur
  – mangfold
  – tolleranse
  – inkludering

 60. Einar

  Jakob: Spot on!

 61. Frode SW

  Hvis du så ut som normann, hvordan kan du vite at det var pga du var svensk at han trodde du hadde stjålet kanoen?

 62. metron

  “Trist at man føler at man kan legitimisere slikt ut i fra ens egne frustrasjoner og holdninger til innvandrere og i ditt tilfelle spesielt muslimer.”

  Hvor legitimerer jeg handlingen?
  Jeg bare poengterer at vi bare får din side av saken.

  ************

  “Det at du prøver å rettferdigjøre slik oppførsel forteller meg bare at du har samme tilbakestående mentalitet som den uvitende rasisten.”

  Man behøver da for faen ikke å ha “samme tilbakestående mentalitet” bare fordi man stiller spørsmål ved om alt har kommet frem i en sak!! Men selvsagt – alle er jo rasister inntil de kan bevise noe annet…
  Og hvor prøver jeg å rettferdiggjøre handlingen? Jeg påpeker bare at en slik sak alltid har minst to sider.

  Har det virkelig ikke slått deg at vi her bare får den ene siden av saken? Har det ikke slått deg at det finnes minst to sider av en slik sak? Nei, for slike “antirasister” som deg finnes vel bare en side i slike saker…

  “Hvem er det som krever at dere skal tilpasse oss?”

  Muslimer selv, og ikke minst islamelskerne på venstresida som stadig skriker opp om rasisme om vi ikke gir etter.

  “Muslimer er ikke noe ukjent? Du kjenner nok ikke en eneste muslim, det tør jeg å vedde livet mitt på.”

  Jeg har hatt mange muslimer som kunder, så der tar du skammelig feil! Og ja, jeg har møtt på muslimers totalt vannvittige krav om tilretteleggelser i min jobb, og det aksepterer jeg ikke lengre. Ingen andre grupper har kommet med slike krav, verken jøder eller kristne eller andre. Kun muslimer! Hvorfor skal jeg tilrettelegge for at muslimer skal følge sine religiøse regler? Jeg driter langt i hva de tror på, så lenge de gjør som alle andre og holder det for seg selv. Det er når muslimer krever at jeg skal legge til rette for at de skal få gjøre som det passer deres regler, at jeg reagerer! Norge er ikke noe muslimsk land. Muslimer får værsågod følge samme regler som alle oss andre. Jeg har fremdeles muslimer som kunder, men jeg har sluttet å tilrettelegge noe som helst for dem. Jeg etterkom kravene deres i starten, men siden jeg bare ble møtt med utakknemlighet i retur i tillegg at jeg tapte penger på det, sluttet jeg med det. Heretter får de finne seg i å bli møtt på samme måte som alle andre.

  “Sånne som deg burde slutte å gnåle om “opplyst og sivilisert” samfunn og heller prøve å lære hva de ordene faktisk betyr!”

  Men kjære, det vet jeg da veldig godt betydningen av!

  “Du mener kanskje også at muslimer har skylda for det Breivik gjorde eller?”

  Trekk Breivik-kortet du… fungerer ikke rasisme-kortet, kan du jo alltid trekke Breivik-kortet når du ikke har noe vettugt å komme med…
  Merkelig hvordan antirasister alltid skal trekke Breivik inn i slike saker. I dine øyne er vel alle som er skeptiske til innvandringen rasister?

  “Kom deg ut og få deg litt luft.”

  Det har jeg gjort allerede. Kan anbefales for deg også.

  ******

  “Det er faktisk sånn en god del etnisk norske mennesker oppfører seg mot folk med annen hudfarge, uten at noe har skjedd i forkant.”

  Jaha, og muslimer har alltid annen hudfarge? Det er ikke alltid hudfargen har noe å si.

  “Hadde jeg vært der, hadde jeg kjefta den gamle drittsekken huden full, det har jeg gjort flere ganger i lignende situasjoner. ”

  Ingen av oss var der. Ikke jeg, ikke du. Vi har bare fått den ene siden av saken presentert her. Det er ikke sikkert det forholder seg slik det blir referert her.

  “Og metron, det gubben sa gir vel et ganske tydelig signal om at dette var rasistisk, eller?”

  Ikke nødvendigvis.

  ******

  “Hvilken grunn har du til å trekke bloggforfatterens troverdighet i tvil? ”

  Fordi vi bare får presentert en side av saken. Det er ikke nødvendigvis den riktige.

  “Er absolutt alle innvandrere (les muslimer; for Metron og Panz er det muslimer generelt som er fienden) løgnere som skriver lange blogger i den hensikt å piske opp motsetninger og henge ut nordmenn som rasister?”

  Har jeg antydet det noe sted?
  Jeg er imot islam. Ikke muslimer. Men det er selvsagt vanskelig å forstå for antirasister.

  “Forbanna skaprasister fulle av hat, frykt og bortforklaringer, hopp i havet!”

  Ja, det er jo “opplest og vedtatt” at dersom man stiller spørsmål om noe som vedrører muslimer, ja da er man selvsagt en hatefull rasist full av frykt…

 63. Rune

  Jeg har “bare” opplevd vaskekte rasisme et par ganger. Jeg er såkalt etnisk norsk, og kona er brasiliansk. Begge gangene ble det påstått at jeg var “raseforræder”. Den første gangen når jeg spurte hvorfor hun stirret så intenst og rart, og den andre gangen når jeg forsøkte å hjelpe en gammel dame over veien. “Nei vet du hva, i Norge klarer vi oss selv! Ha deg tilbake til negerdama di!”

  For meg er det mest trist at to gamle damer som sansyneligvis opplevde okkupasjonen av nazistene kan være så korttenkte og jævlige.

 64. Fikk så vondt inne i meg av lese dette, men takk for at du delte dette med oss. Og så håper jeg at sønnen din og du slipper å møte sånne mennesker som denne mannen på en stund, han har tydeligvis gått glipp av noen skoletimer i medmenneskelighet og oppførsel. Selv hadde jeg nok ikke hatt mot til å blande meg inn akkurat i det det hendte, men hadde vært den som kom bort etterpå og ba om at du ikke måtte ofre et sånt menneske et sekund med å tenke på han.

 65. Lars Formoe

  Det er viktig at du belyser hverdagsrasismen, for et ufyselig troll den rasismen er.
  Når jeg vokste opp i Oslo Øst gikk det desverre ikke en eneste dag uten at jeg ble kalt for hvitgris, gris, potet, hviting og ble slått og sparket også av voksne innvandrere fordi jeg er hvit/norsk, jeg husker jeg ble nektet å leie film i videokiosken og ikke kunne bruke nærbutikken på kveldstid og fikk ikke være med inn i svømmehallen på visse dager i uken siden da var det bare for særskilte grupper.
  Det virker som det er litt bedre den dag idag men det var 12 voldsomme år der det ikke var gøy å bo på feil side av byen og alltid måtte ta forholdsregler når en gikk ut fordi en hadde feil hudfarge.

 66. Marit

  Trist opplevelse dette – kjenner igjen den vonde følelsen avmakt gir.

  Jeg er også født og oppvokst i Norge, og opplever stadig rasisme fra våre nye nordmenn. Får “HORE” ropt etter meg kalde vinterdager med ullskjeft oppunder haka. Hva klassifiserer meg som hore?? Mitt lysebrune hår? ..eller bare det at håret faktisk synes?!

  Blir bekymret for mine medsøstre av alle kulturer.
  Kan jeg/vi få en beklagelse for det?

 67. Unanimous

  Den dagen alle forstår at vi kommer fra samme planet, og slutter å se så smått..Kanskje samarbeidet som menneske for felles mål en dag vil kunne bli realitet..At sola er den som farger huden, og miljøet er det som berører veksten. Hvor vanskelig er det egentlig å se noe så åpenlyst ?

 68. Takk for fin og nyansert artikkel!

 69. Anna

  Jeg er mildt sagt irritert over at du sier Norges folk ikke har noe fremmedfrykt bare fordi de første muslimene kom hit 40 år siden. Uten fremmedfrykt kan vi ikke ha rasisme. Jeg frykter ikke muslimer, men ekstremister, enten de er Muslimske, Kristne eller Katolske, det er også en god del ekstremister som ikke har noen religion, men som mener at deres ord er det eneste rette og skader andre bare fordi de ikke følger dem.

  Og å si at sønnen må ha gjort noe, fordi en Nordmann aldri ville oppført seg som en dritt uten å bli provosert, er naivt. Bare fordi noen er født norsk, betyr det ikke at de har et godt hjerte. Og fordi du leter etter en grunn til hvorfor denne nordmannen oppførte seg slikt, ved å skylde på en tredje klassing, er etter min mening patetisk. Uansett om den mannen ble provosert, syns du det er rette måte å behandle en liten gutt? Og deretter å oppføre seg som rasistisk mot både gutten og moren? Ville du kanskje kritisert mannen hvis han gjorde noe slikt mot et nordisk barn? Som stammer fra de første menneskene som bosatte seg i Norge, fordi de er de eneste som er verdt noe på denne planeten?

 70. Anna

  Jeg leser gjennom det han har skrevet, finner ingen feil, og tror du bør skaffe deg nye briller. Hva er det du ønsker å oppnå ved å si at siden han ikke er nordmann, så har han ikke rett til å snakke som oss? For meg ser det ut som om han har mer hjerte enn du har, mer kunnskap, og har integrert seg ganske bra i vårt samfunn, er ikke det vi ønsker? Og hvorfor skal du ta opp det gamle Roma i vår tidsalder? Å sammenligne vår tid med 500-1000 år siden er noe av det dummeste moderne folk kan gjøre. Hvordan skal vi utvikle oss som et folk hvis vi skal henge etter? Tiden forandrer seg fort .

 71. LiV

  Jeg synes det er trist at mange opplever slike episoder som trådstarter har opplevd, spesielt når holdninger går ut over små barn. Når man tenker på heltheten av det multikulturelle samfunnet som mange diskuterer så må jeg si at jeg har ikke noe tro på det skal fungere. Er man fra forskjellige kulturer så lar det seg desverre ikke smelte sammen og bli en berikelse som veldig mange ønsker. Det har aldri fungert i resten av verden og det kommer ikke til å fungere i Norge. Skal det mulitkulturelle samfunnen så må de som kommer til et nytt land integreres som innebærer lære seg språk, skikker, lover og regler og ikke mist bidra jobbmessig og sosial sett i samfunnet. Mange gjør dette i Norge og det synes jeg er kjempe positivt, men meste parten er desverre ikke interesert i Norges samfunn, men penger fra Nav.

 72. God skrevet Mahmona! Et smil fra meg også! 🙂 Jeg håper dette blir annerledes når gutta våre vokser opp.

 73. Dette var triste greier, tusen takk for at du delte historien. Jeg ville forhåpentligvis reagert på slik oppførsel om jeg hadde stått bak deg i køen, og latt denne fyren fått høre. Sint & trist at folk kan gjøre slikt.

 74. LiV

  Utlendingen

  Du må ikke glemme at rasisme går begge veier. Det er også etnisk norske som opplever rasisme fra invandrere. Dette går begge veier. Når det gjelder at “vi norske” antar det er muslimer så begår voldtekter når det ikke står noen nasjonalitet i media er fordi media alltid påpeker at det er etniske hvis det er det og prøver å ikke informere om nasjonalitet når det er en av utenlandsk opprinnelse. Journaliter er stort sett sosialister…

 75. Anna

  Det er trist når noen er rasistisk, og spessielt npr en voksen oppfører seg slikt mot et lite barn. Jeg ønkser deg og din familie mange gode tanker.

 76. Julia

  Folk fører 2 debatter her. Først til den som betyr mest:
  mannen som oppførte seg slik gjør meg bare sint. Ikke bare at han er så j….frekk, men til et barn. Det er smått utilgivelig faktisk. Synes også det er synd at folk ofte er tafatte når det gjelder å forsvare andre. Noen skulle sagt fra til han.

  Hvem er norsk? Har man norsk statsborgerskap er man norsk stasborger. Mener man kulturelt så er man norsk om man deler de norske grunnverdiene og da primært likhetstanken…..muslimer flest jeg har snakket med eller debatert med deler ikke de norske grunnverdiene…blandt annet har de ulike regler og muligheter for kvinner og menn, muslimer og ikke-muslimer, heterofile og homofile.

 77. vera vang

  Veldig trist å få en slik avslutning på en fin tur. Vil nå bare si at det er ikke bare nordmenn som kan snike i kø å være ufine.
  Jeg og min datter på 5 år stod i vaffelkø og hadde to barn (etiopere kanskje?) foran oss. De så ut til å være mellom 6-8 år gamle. Dette vaffeljernet var veldig tregt,så ting tok litt tid.
  Da det ble disse barna sin tur kom plutselig moren inn fra sidelinjen og begynte å organisere vaffelplater til venninnen og hennes 3 barn i tillegg til henne selv og de to barna som opprinnelig sto i kø. Denne venninnen og barne hadde nettopp kommet gående nedover gaten,så de var ikke i kø i det hele tatt.
  Vi som er nordmenn skal vokte oss vel for å kommentere når slikt skjer,for da blir en stemplet som rassist med en gang, noe jeg ikke er.
  En eldre mann bak meg i køen sa lavt at han forstod hvorfor hverdagsrassisme oppstod…
  Men igjen, jeg synes det er trist i det norske samfunnet at din sønn som er norsk skal oppleve slikt.

 78. Det er noe jeg lurer på, som jeg håper forfatteren av dette blogginnlegget, eller noen andre her inne kan svare meg på. Hvordan vet du at de blikkene du får, grunner i rasistiske holdninger? Hvordan kan du vite at det er fordi de ikke liker innvandrere, at de ser på deg stygt? Kan det ikke like lett være noe annet som får dem til å se på deg, som om de har lyst til å denge deg ned?

  Jeg får stygge blikk rett som det er. Men siden jeg er norsk, etnisk norsk, kan jeg ikke skylde på noen hudfarge. Jeg kan forstå hvordan det er lett å tenke at det er på grunn av etnisiteten din, at de ser stygt på deg. Men trenger ikke nødvendigvis bety at det er det de tenker. Den eneste måten du kan vite hva noen tenker, er å spørre dem rett ut; hva er det du tenker? Og selv da er det ikke sikkert at du får det rette svaret.

  Jeg sier ikke at det ikke finnes rasister der ute, som ser på folk med utenlandsk utseende med dødsforakt. Men å tolke ethvert stygt blikk som et tegn på rasisme, blir forutinntatt. Da ender man bare med å gjøre problemet større enn hva det i virkeligheten er, samtidig urettferdig stempler uskyldige og uvitende nordmenn som rasister.

  Det er mange grunner til at du kan tiltrekke deg stygge blikk, uten at det trenger å ha noe med ditt utseende å gjøre. Noen kan tenke at «Der kommer hun alenemora som ikke klarte å holde på faren», for eksempel, når de ser deg på gata, og spørre seg «Hva er det med hun, ‘a?».

  Andre kan se stygt på deg fordi du har gjort noe som irriterer dem. For eksempel ved at du og sønnen din går inn på en restaurant, og tar dere et bord ved vinduet, og får noen stygge blikk fra personene ved baren, som tenkte at de skulle sitte der, etter at de var ferdig med drinkene sine.

  Du kan ikke vite hva andre folk tenker. Jeg får som sagt mange rare og stygge blikk selv i løpet av en dag. Og skulle jeg tatt alle personlig, ville det antagelig ødelagt meg. Men heldigvis er det som regel helt andre grunner til at de ser rart eller stygt på meg. Kanskje hun som satt og så stygt på meg på toget på mandag, rett og slett bare var i dårlig humør, og hatet alle på toget den dagen?

  Jeg er lei av å høre at det er rasisme, hver gang noen med en annen etnisk bakgrunn får et stygt blikk. Det får vi alle sammen, men det er ytterst sjeldent det er personlig. Selv kongen får sikkert noen stygge blikk, mens han reiser rundt om i landet og åpner broer og kulturhus.

 79. John

  Kjære Mahmona Khan, din tankegang bør nordmenn lære av. En slik oppførsel du forteller om her er uaksepabel og vitner om alvorlige brist i de sosiale antennene på denne personen. Sannsynligvis IQ som en makk.
  Vi kan være uenige i innvandrings- og integreringspolitikken, og mislike at vi har utlendinger i landet, men da må vi rette frustrasjonen en helt annen vei. Dette er politikernes ansvar. Dessuten tror jeg, at politikernes og myndighetenes håndtering av innvandringspolitikken er med på å skape holdninger som dette, uten at det selvfølgelig skal frita oss for normal oppførsel.

 80. Kagjerde,

  Nei man kan ikke tolke alle blikk, men svært ofte etterfølges blikk av kommentarer. Skulle ønske du hadde lest ordentlig før du kommer med dette hjertesukket. Jeg er født og oppvokst i Norge og har vært en av de aktørene som på sin måte har prøvd å bygge ned stempler som “rasist” og “islamofob” nettopp fordi jeg tror det handler mer om skepsis og frykt enn rasisme eller fobi. Les ting jeg har skrevet. Jeg er ingen sutrer eller syter derfor går det hardt inn på en når en oppleveler slikt. Og det skjer etter lang lang tid med ignorering og “hev deg over” mentalitet. Jeg er ingen offer på noen måte og det skal heller ikke ungene mine ble, men jeg nekter å akseptere at en skal finne seg i grov rasisme.

  Da jeg blogget dette, visste jeg overhodet ikke hvilken betydning det ville få. Jeg har fått mange smil og oppmuntrende ord som vitner nettopp om at folk som denne mannen er i et mindretall, men samtidig har jeg fått en drøss med historier fra nordmenn med adoptivbarn eller som er gift utenlandsk. Ikke særlig hyggelige opplevelser de har hatt. Ille er det også å få tilbakemeldinger fra noen av de mest velintegrerte “nye” nordmennenene som kjenner seg igjen. Man skal ikke male fanden på veggen, men det verste er å bagatallisere det hele. Hvordan skal vi skape tillit og tiltro blant norske barn og unge hvis vi ikke tar slik behandling like alvorlig som ekstremisme, omvendt rasisme etc? Jeg er klar over den omvendte rasismen. Den er like uakseptabel. Men det ene rettferdiggjør ikke det andre.

  For å snu hjertesukket ditt på hodet, jeg også rimelig lei av å bli satt i bås sammen med kriminelle innvandrere, asylsøkere eller ideologiske, religiøse ekstremister. De finnes, men representerer ikke meg. Vi må bekjempe det, men forandringene må komme fra innsiden. Mener vi virkelig alvor med å støtte minoritetsstemmene som kjemper mot ukultur og ekstremisme må vi også klare å bekjempe grumsete holdninger på utsiden.

  Ha en fin dag!

 81. Kristian H

  Det som er kjipt og trist er at du og dine blir utsatt for et symptom.
  Symptomet er vår missnøye over antall muslimer som er i Norge og hvor lite tilpassningsdyktige vi opplever at muslimer er. Muslimer = bråk, støy etc.
  Sånn er vår oppfatning, muslimer tar ikke del i våre tradisjoner etc – muslimer ønsker å være for seg selv, så lenge de får det som de vil – og de sier i fra om de ikke får det.

  Men problemet er ikke den enkelt muslim – sånn som deg og sønnen din, men islam og det høye antall tilhengere. Husk, vi hater burka og hijab, men dere fortsetter å bruke det- hva tror du resultatet blir?!

 82. En nordmann...?

  Det er pussig hvor mange av oss som liker å sette oss til doms over andre. Personlig forstår jeg ikke helt hvordan det er mulig å se fargeskalaen med så få fargenyanser? De fleste forstår og er enig i at en fargeskal må nødvendigvis ha mange nyanser, men like fullt nekter mange mennesker for at tilsvarende kan være tilfelles i saken som denne bloggen omtaler.

  Dette er egentlig veldig greit. Dette har IKKE noe med religion å gjøre, og dette har ikke noe med innvandring eller hudfarge å gjøre. Dette har med en kategori mennesker som mangler noe inni seg. Man kan kalle det moral, etikk, empati, forståelse eller noe annet. Men…

  Ingen barn fortjener skjellsord fra voksne. De er i verste fall bare et speilbilde av foreldre og miljø, og i best fall fremtidens håp.

  Selv har jeg et typisk nordisk utseende, men har ca. 1/4 finsk bakgrunn. Da må vel jeg også være innvandrer da. Men ingen ville finne på å ta meg for det. Så da er det tragisk nok slik at noen folk kun dømmer på bakgrunn av utseende og hudfarge.

  Hvis man ser historisk på det, er i praksis alle nordmenn innvandrere. Så kan vi ikke hive oss alle ut av Norge, så blir det skikkelig bra her? Det blir ingen her, men det må jo være flott… 🙂

  Til Mahmona må jeg bare si at idioter kommer i mange former og fasonger. Det er uunngåelig at det er en viss andel slike. Så derfor må vi bare forsøke å delvis ignorere de, delvis argumentere mot de samt IKKE sitte stille og være vitne til at de forderver samfunnet med sin edder og galle.

  Så gi ikke opp. Vi har alle gode og mindre gode sider, men det er hva vi velger å gjøre med de som er avgjørende… 🙂

 83. Arne E. Fjeldsgård

  @Kim : Skjnner du noe mer nå når jeg skriver, siden jeg er norsk ? :
  Det er ingen tvil om at innvandrere beriker vår kultur og åpner opp
  vårt snevre verdenssyn. Ved å bo i et multikulturelt samfunn, lærer
  man om andre kulturer hver eneste dag. Det gir oss mulighet til å
  skjønne at det er en verden utenfor den lille boblen vi har vokst opp
  i. Etter nesten ett år i utlandet, skjønner jeg at vi fortsatt mye å
  lære.

  Vi skjønner ikke halvparten av det som foregår rundt oss, og det
  virker ikke som vi bryr oss heller.

  La oss se på Gran Canaria, der en 15-åring holdt en tale som hetset
  muslimer. Det er ironisk at en norsk skole på Gran Canaria har en
  norsk student som kritiserer den såkalte islamiseringen i Norge.

  Hva med de norske samfunnene i utlandet? Der forsøker ikke nordmenn å
  være en del av lokalsamfunnet. I Spania finnes det norske skoler,
  norske matvarer og et norsk Nav-kontor.

  Hvordan kan vi kritisere mangel på integrering i Norge? La oss se på
  hva vi faktisk holder på med i utlandet og kutte dobbeltmoralen!

  Ja, vi nordmenn, mange av oss iallfall, ser på oss selv som verdens kulturelle navle, og tror/forventer at andre kulturer skal justere seg etter denne forbilledlige normen, vi er selvgode kan du si, og ikke alltid så åpne for nye impulser

  Dette med nordmenn i Syden som bare vil leve norsk har jeg personlig bare forakt overfor, makan til nisseluementalitet!

  Nei, mange hadde hatt godt av å åpne blikket, rense ørene, og ta inn nye impulser, verden er rik og mangfoldig, og de tradisjonelle norske tingene er ikke alltid de beste.

  (dette med å være åpen er for øvrig en av mine kjepphester, jeg synes så mange av de jeg kjenner blir så lukkede med årene, gamle, kjedelige mimre-ronkere)

  Ikke dermed sagt jeg er imot integreringstanken, som prinsipp, men jeg mener viljen til å lære, ja, justere seg, slik at ting fungerer, gjerne må gå begge veier, vi nordmenn har litt å lære vi også!

  “De kommer i stadig større grupper hit til byen. De tar jobbene fra oss og stiller stadig større krav til sosiale goder. De foretrekker å isolere seg i egne bydeler; særlig kvinnene gidder ikke lære seg språket vårt, og de forlanger at barna deres skal gå i egne klasser. Så snart de har skrapt sammen nok penger, sender de billetter til hjemlandet, slik at nære og fjerne slektninger også kan følge dem hit” Dette er et oversatt leserinnlegg i en avis i Chicago på 1800-tallet. Om norske innvandrere. Noe som virker kjent?

  Og forøvrig så må jeg spørre om en som er klart fra Nord-Korea (heter Kim, og som tydeligvis drømmer om å bo i et like lukket og kulturelt avsondret land som Nord-Korea) er norsk selv. Eller skal jeg spørre om bevis for hvor mange generasjoner din familie har vært norsk ?
  Din flere tusen års norske kulturdannelse har desverre blitt avbrutt av sånne ting some kristningen av landet ,invandring fra Hansa-byer (mye tyske navn, som Hagen) ,invandring fra danmark under dansketiden, innføring av nullen i matte, rosemaling fra europa, og ganske mye andre kulturelle inntak til Norge. Både gjennom innvandring(huffda har det skjedd før ?), kultur import ( de stor norske malerne dro til utlandet for å samle inntrykk, og kom så tilbake for male malerier som “Brudeferd i Hardanger” ) , eller import av ting som tv, pc, mobiltelfon, bibelen (importert rund tusen år siden, med tilhørende relgiøse forkynnere). Man dro før til utlandet for å ta høyere utdannnelse, de få som hadde mulighet til å ta høyere utdannelse da, de hadde nok med seg kultur hjem de og.

  Men dette er nok vanskelig å forstå der du sitter i arrogansen din å opphøyer deg selv som den gode nordmann , med rett til å dømme om noen er norsk eller ikke på bakgrunn av navn og utseende. Eller om man er uenig med deg så er man vel ikke norsk nok da heller.
  Jeg vet om en del nordmenn som har utenlandsk navn, men som alikevel oppfattes som “Gode Nordmenn”, de heter Andersen. Man bør kanskje se på hvor mange generasjoner familiene som heter det har vært i Norge ? Og bare for å ikke glemme det. Er Kongefamilien “Norske” nok ? (de har jo ikke vært her i 5 generasjoner de heller ….)

  Men jeg synes noe som bør være en del av Norsk kultur, uavhengig av hvor dette kommer fra, er folkeskikk. Noe som mannen som blir fortalt om over mangler. Det er desverre noe typisk med en middelaldrende mann som brøyter seg fram. Og det er noe flere og flere “Gode Nordmenn” ser ut til å mangle, spesielt når man leser kommentarfelt på nettet. Men men og et sukk, familien min har jo bare vært her siden 13-1400 tallet(muligens lengre). Jeg er ikke sikker på om jeg er nordmann. Jeg har ikke de nødvendige fordommer har jeg fått en kraftig mistanke om. Så jeg må nok pelle meg tilbake der famillien min kom fra en gang it tiden, et eller annet sted , sannsynlig vis i et nåværende afrikansk land. Hmm kan jo bli interresant å oppleve noe nytt!

 84. Imran

  Hei… For de som er født og oppvokst her i landet og har norskpasss… mener jeg ordene utlending, etnisk norsk og feks norskpakistaner blir brukt i feil sammenheng og kan misforstås. Jeg synes det er mere riktig å si feks istedenfor for etnisk norsk… Norsk med norske røtter og Norsk med pakistanske røtter. Feks meg jeg stolt av mine røtter som er pakistanske, men jeg føler at jeg er norsk.

 85. metron

  “Jeg er mildt sagt irritert over at du sier Norges folk ikke har noe fremmedfrykt bare fordi de første muslimene kom hit 40 år siden. Uten fremmedfrykt kan vi ikke ha rasisme.”

  Nei, noe fremmedfrykt dreier det seg ikke om! Heller ikke rasisme. Vi kjenner bare så altfor godt til muslimer nå, og mange av oss liker ikke det vi ser. Det må vi ha lov til uttrykke, uten at rasismekortet kommer frem bare vi åpner kjeften!

  “Jeg frykter ikke muslimer, men ekstremister, enten de er Muslimske, Kristne eller Katolske, det er også en god del ekstremister som ikke har noen religion, men som mener at deres ord er det eneste rette og skader andre bare fordi de ikke følger dem.”

  Jeg frykter heller ikke menneskene, men ideologiene deres! Jeg frykter islam mest av alt.

  “Og å si at sønnen må ha gjort noe, fordi en Nordmann aldri ville oppført seg som en dritt uten å bli provosert, er naivt. ”

  Nøyaktig HVOR har jeg sagt det? Ingen steder!! Nå får du skjerpe deg og ikke tillegge meg ting jeg aldri har sagt eller ment!

  “Og fordi du leter etter en grunn til hvorfor denne nordmannen oppførte seg slikt, ved å skylde på en tredje klassing, er etter min mening patetisk.”

  Jeg har da for pokker ikke skyldt på noen! Jeg har bare sagt at vi bare får den ene siden av saken presentert her! Har du fått leseevnen tildelt på postordre?

  “Uansett om den mannen ble provosert, syns du det er rette måte å behandle en liten gutt? Og deretter å oppføre seg som rasistisk mot både gutten og moren?”

  Ingen av oss vet hva som hendte, vi har bare denne morens forklaring å holde oss til. Vi har ikke den andre partens side av saken! Hva med å tenke litt selv for en gangs skyld?

  “Ville du kanskje kritisert mannen hvis han gjorde noe slikt mot et nordisk barn?”

  Ingen av oss var der! Ikke du, ikke jeg. Derfor kan jeg ikke si hva jeg hadde gjort. Du kan heller ikke si hva du hadde gjort, for du aner ikke hva som kan ha skjedd forut for episoden.

  “Som stammer fra de første menneskene som bosatte seg i Norge, fordi de er de eneste som er verdt noe på denne planeten?”

  Hold smella.
  Jeg driter i hvor folk kommer fra og hva de tror på så lenge de ikke trer det nedover huet på meg! Jeg gidder ikke slåss mot alle som tar hovedinnlegget for god fisk og ikke evner å se at dette bare er den ene siden av saken.

 86. kims

  Skammelig oppførsel av den gamle mannen, men dette er ingenting i forhold til hva vi nordmenn må hanskes med av kriminelle utlendinger hver jevla dag. Jeg har to kompiser og ei vennine som har blitt overfalt,banket opp truet og ranet med kniv av folk med afrikansk og arabisk utseende. 2 av 3 av disse tilfellene er ikke engang anmeldt. Vi blir ranet, slått ned konstant av våre nye “venner” fra primitive,tilbakestående stammekulturer fra den tredje verden. Samboeren min og venninegjengen hennes tør ikke engang å gå hjem alene i helgene i frykt for å bli overfalt. SÅ ja buHU, men fyfaan hvor mye verre mannfolka fra Midtøsten og Afrika er samlet sett, enn oss nordmenn!

 87. Jeg må først be om unnskylding for denne mannen,han lever i annen verden.Det som provoserer meg mest er at det er ingen som griper inn,er vi så virkelig feige at vi ikke tør å si i fra,ja da er det ikke rart at dem bare kan ture frem.Skam dere alle som var der,og spesielt til denne mannen.Kjenner at det bruser i hele meg.Klem til dere.

 88. EM

  Hei Mahmona,
  Takk for en dessverre opplysende historie. Kan du være så vennlig å fortelle din sønn at dessverre vil han møte mennesker som dette av og til, men jeg håper inderlig at han ikke tror dette er slik alle ser på ham.

  Det kan vel være at vi er uenige om et eller annet politisk, det være seg økonomisk, distrikts-, utenriks-, byplanlegging eller for den saks skyld innvandringspolitikk. Det jeg ikke forstår er hvordan vi som samfunn kunne komme dithen at en eller annen form for politisk eller ideologisk mening plutselig opphever alle krav til vanlig anstendighet i forholdet til hverandre? Hadde dette vært sagt eller demonstrert til et annet voksent menneske ville det uansett vært uanstendig, slik oppfører man seg bare ikke uansett oppfatning! Når en slik uanstendig oppførsel i tillegg rammer din lille sønn blir jeg bare trist og lei meg. Jeg kan bare håpe at han får flere gode opplevelser enn slike nedsettende.

  Hvordan kom vi dithen at politisk eller ideologisk uenighet opphevet grunnleggende krav til anstendighet?

 89. Nina Fjeldheim

  Jeg er så lei meg for at du opplever dette. Utrolig fint at du snakker om det. Skal ta det med meg når vi starter neste skoleår.

 90. Jeg blir trist, jeg. Trist av innlegget ditt, så vondt at sånt forekommer enda i 2012. Men jeg kjenner jeg blir enda tristere av kommentarfeltet ditt. Jeg FORSTÅR virkelig IKKE hvorfor det skal være så JÆVLA vanskelig å la være å oppføre seg jævlig mot andre mennesker??? Det spiller da vel for pokker ingen roller hvilken farge eller etnisitet andre mennesker har, vi er MENNESKER alle sammen!!! Fy faen, for en neandertaler-oppførsel det er på enkelte! Jeg skammer meg over å være av “samme rase” som disse idiotene, da denne “rasen” er den mest fordømmende og egoistiske jeg vet av! Jeg pleier aldri å kategorisere i “raser”, for i mine øyne eksisterer det bare en rase; mennesket. Men når kjenner jeg på SKAM over å måtte dele etnisitet med disse UMENNESKENE!

  Hold hodet ditt høyt, og tillat deg selv å være stolt av din etnisitet, Mahmona, og aldri, ALDRI la deg knekke. Dette er mobbing av aller verste sort. Skammelig!!

  STOR klem fra Trønder – Mellen!

 91. anti-panz

  Du får fram noen poeng, men jeg skjønner ikke akkurat hva du vil fram til med det siste avsnittet. Hijab = ære, er det hva du mener? I så fall definerer du de som ikke har hijab som uten ære eller mindre ærbare. Det er veldig lite åpent og ikke stort bedre enn mye av det andre grumset.

 92. Kjære Panz. I mine øyne er du en komplett, unyansert, usympatisk og ureflektert person. Det er greit å mene at grensene burde stenges. Det er greit å ville stille krav til innvandrere som kommer hit. Det er helt ok å ikke være naiv og blåøyd. Det som IKKE er greit, er at du støtter mobbing. Du støtter at voksne mennesker tråkker på barn. Jeg skjønner ikke hvordan du synes det er greit. Hater du barn? Eller mennesker? For det er det der er; barn og mennesker. Hva er egentlig ditt krav? Hva må oppfylles for å være norsk for deg? Må jeg være arisk for at du skal godta meg? Er det ikke nok at jeg snakker norsk flytende, at engelsk er mitt andrespråk, at jeg ble født og er oppvokst her, og har den norske kulturen mer i ryggraden enn noen annen? Fortell meg hva mer jeg må være for å kalles norsk.

  Ja, statistikken sier at det er en høyere andel innvandrere som begår kriminalitet enn etniske nordmenn (noe som kan forstås, uten at det nødvendigvis aksepteres av den grunn. Men den går jeg ikke inn på her). Jeg vil ikke innse det, men slik er fakta. Det er råtne epler, sorte får, drittsekker, og respektløse idioter. Men nordmenn er ikke bedre. De er bare hvite, så de teller ikke med når du tenker på det. De er en brøkdel av alle, akkurat som norske drittsekker og idioter er en brøkdel av alle. Likevel drar du ikke dem over en kam.

  Jeg regner med at du hadde syntes det hadde vært helt greit om du og familien din ble torturert og drept på grunn av dine meninger, siden du føler deg berettiget til å si det du sa over. Kan ikke du bare bytte plass med de som kommer hit da, så kommer du til et samfunn hvor du vil trives? Vinn-vinn det, da blir vi kvitt sånne som deg, og får inn mennesker med empati og respekt. Så stikk av.

 93. Er no ikke store bya jeg bor i, og de fleste kjenner til hvem jeg er.

 94. … de fleste vet jeg er fra Sverige også om ikke alle kjenner meg personlig.

 95. Men der er andre ting også som man får kommentarer på at man er svenske. Var en helt ukjent person engang som tok seg fore å kalle med Svenskehore, ikke fordi jeg er løs av meg, er mange år siden jeg hadde type nå, men fordi han fant det for godt å si det for å rakke ned på nasjonaliteten min. Jeg hadde foredratt å bli sett på som menneske først, det er slik jeg gjør med andre. Der er også andre ting man får høre, og det er kun nordmenn som gjør det. Triste greier.

  Her i området hører man litt for ofte kommentarer om de som ikke er norske av blod. Jeg synes det er smålig.

 96. camilla

  Som du sier,andre må ta tak i det.Det er ingen mennesker,som har rett til å trakasere andre.Man må kunne være sterk nok,til å gi beskjed,hvis man ser andre blir tråkka på.Hverdagsrasismen er der i stor grad,dette er noe vi kan gjøre noe med.

 97. Etter å ha satt en stopper på kommentarene flere ganger når det ble som verst åpnet jeg for fler i dag, men nå er det så utrolig mye usaklig, sjikanerende og på grensen til truende at jeg stenger denne tråden her. Tar med meg alle gode ord og veldig mange smil, TAKK!!!

 98. metron

  Nok en gang er altså innlegget mitt borte.
  Jeg legger det inn igjen helt til det blir stående.

  “La oss se på Gran Canaria, der en 15-åring holdt en tale som hetset
  muslimer. Det er ironisk at en norsk skole på Gran Canaria har en
  norsk student som kritiserer den såkalte islamiseringen i Norge.”

  Så langt jeg har sett har ikke den talen blitt gjengitt noe sted, så vi har bare andres ord for at den skulle ha vært hetsende. Det var den ikke nødvendigvis, men det er det umulig å ta stilling til så lenge den ikke finnes noe sted og det bare er et fåtall som har hørt den.

  “Hvordan kan vi kritisere mangel på integrering i Norge? La oss se på
  hva vi faktisk holder på med i utlandet og kutte dobbeltmoralen!”

  Og der kom det ja, “nordmenn i Spania” osv.
  Forskjellen på innvandrere i Norge og nordmenn i Spania er at her i landet representerer asylsøkere og innvandrere vannvittig store utgifter for oss. Mens nordmenn i Spania derimot bidrar til den spanske økonomien. Der har du forskjellen!
  Og hvorfor åpner spanjolene norske matbutikker i sitt land? Jo, de ser at der er det penger å tjene!
  Norsk NAV-kontor i Spania blir vel ikke finansiert av spanjolene?

  “Ja, vi nordmenn, mange av oss iallfall, ser på oss selv som verdens kulturelle navle, og tror/forventer at andre kulturer skal justere seg etter denne forbilledlige normen, vi er selvgode kan du si, og ikke alltid så åpne for nye impulser”

  Det gjør vi da slett ikke!
  Men når de befinner seg i Norge skal innvandrere rette seg etter VÅRE lover og VÅRE regler! I vårt land er det VÅRE skikker og VÅRE tradisjoner som skal følges, IKKE skikker, lover og kulturer fra langtvekkistan! Især ikke når det er vi som betaler for oppholdet deres her.

  “Dette med nordmenn i Syden som bare vil leve norsk har jeg personlig bare forakt overfor, makan til nisseluementalitet!”

  Så at spanjolene tjener penger på norske turister spiller altså ingen rolle? At asylsøkere og innvandrere koster Norge milliarder av kroner spiller heller ingen rolle? Vi skal bare feie vår egen kultur på havet og la alle andre få tre sin kultur nedover huet på oss?
  Nei du! Det går jeg faktisk ikke med på!

  “Nei, mange hadde hatt godt av å åpne blikket, rense ørene, og ta inn nye impulser, verden er rik og mangfoldig, og de tradisjonelle norske tingene er ikke alltid de beste.”

  Men det kan vi gjøre ute i verden! Vi trenger ikke å drasse all verdens kultur hit og vanne ut vår egen kultur for det. Dessverre er det det sistnevnte som skjer.

  ““De kommer i stadig større grupper hit til byen. De tar jobbene fra oss og stiller stadig større krav til sosiale goder. De foretrekker å isolere seg i egne bydeler; særlig kvinnene gidder ikke lære seg språket vårt, og de forlanger at barna deres skal gå i egne klasser. Så snart de har skrapt sammen nok penger, sender de billetter til hjemlandet, slik at nære og fjerne slektninger også kan følge dem hit” Dette er et oversatt leserinnlegg i en avis i Chicago på 1800-tallet. Om norske innvandrere. Noe som virker kjent?”

  Hvor mye kostet de norske innvandrerne den amerikanske stat? Hvor mye kostet de i forhold til hvor de ga tilbake til samfunnet de kom til? De bygget faktisk samfunnet de kom til! De lå ikke den amerikanske stat til last. Det kan man overhodet ikke si om de asylsøkerne og innvandrerne som bosetter seg i Norge!

  “Med sin krone, minner hun enhver person på Herren som har skapt meg, deg og alt annet som omringer oss. En ære bare hun forstår. Vi kaller den hijab!”

  Og som med det symboliserer at alle kvinner som ikke bærer hijab er horer, vantro, uverdige, uten ære osv. Altså at en muslimsk kvinne skulle være så mye bedre enn alle andre kvinner. For noe forbanna tull! Muslimske kvinner er ikke det spøtt bedre enn alle andre kvinner! De er ikke det døyt mer ærbare eller verdifulle enn andre kvinner! De er like mye horer og vantro som alle andre kvinner i verden! Det med at muslimske kvinner skulle være så mye bedre en alle andre kvinner er bare noe dere tror fordi det står i koranen. islam eksisterer kun som følge av den rablende gale muhammeds hallusinasjoner for fjortenhundre år siden og bør ikke tas for annet enn hva det er; en samling overtro, fantasier og eventyr uten hold i virkeligheten.
  De som påstår at islam skulle inneholde noe som helst slags sannhet kan begynne med å skaffe bevis for den påståtte gudens eksistens først, uten å bruke koranen eller andre såkalte “hellige” bøker. Før det foreligger, har ikke muslimer eller andre gudetroende noe som helst å fare med.

 99. ellen Dalen

  Jeg har aldri svart på et innlegg før, men dette!!! Barn er barn, folk er folk, uavhengig av farge. Jeg blir flau, skuffet og ikke minst, står jeg her frustrert over at det går ann og oppføre seg slik. Har egentlig ikke ord, for de blir fattige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s