“Han har jo rett i mye”

Jeg visste at det ville bli noen intense dager og uker med 22/7-rettsaken, men reaksjonene og møtet med mye av det som kommer frem treffer hardt og brutalt.

Noe som dette er vanskelig å forberede seg til selvom mange mener det beste kanskje er å skjerme seg. Selv synes jeg det er vanskelig fordi jeg ønsker å forstå hvorfor Breivik gjorde det han gjorde. Hvordan det kunne gå så galt? Det er vanskelig å beskrive følelsene, og den overveldende vemmelsen og frykten når en hører ham male et fiendebilde som du og dine er en del av. Han maner til kamp. Det er vanskelig å ikke la det gå innpå seg når en vet at han i tillegg har meningsfeller.

Tungt

Midt i forklaringen hans idag bestemte jeg meg for at jeg hadde fått nok og tok en drop in time hos frisøren. Det var godt å se at verden gikk videre. Selv skulle jeg delta i et bokbad i dag og prøvde å samle tankene mens frisøren plasserte meg i en stol og begynte å vaske håret. Jeg lukket øynene og prøvde å finne roen. En eldre dame ble plassert i stolen like ved meg. Hun og frisøren hennes var midt i en samtale. Jeg forstod raskt hva det dreide seg om og ville egentlig ikke høre, men det var uungåelig. Hun satt rett ved siden av meg:

“Han skulle ikke skutt ungdomma, men han har jo rett i mye av det han sier skjønner du….”

Gjennom øyekroken så jeg at frisøren  forsøkte å ta til motmæle. Men den eldre damen fortsatte før frisøren brøt inn og sa: ” For meg spiller det ingen rolle hvor de kommer fra så lenge de oppfører seg. ”

Mer hørte jeg ikke før jeg måtte bytte stol igjen. Samtalen mellom damen og frisøren utløste nå et skred av tanker hos meg, først og fremst spørsmål. Hvor mange er “litt” eller “ganske” enige med Breivik, men støtter ikke drapene? Hvor mange tror at det faktisk er oss norske “multikulturelle” og muslimer som har skylda for at Breivik gikk til dette skrittet? Akkurat hvordan har Breivik rett? Kjenner man seg igjen i elendighetensbeskrivelsene hans og skrekkscenariet han beskriver? I så fall, hvorfor?!

Både etter 22. Juli og nå under rettssaken ser jeg at de som støtter Breiviks tankegods og frykt på sosiale medier latterliggjøres. Dette mener jeg er helt feil. Disse meningene må tas på alvor. Skuff dem unna og vi skaper ekstremister. Hvor kommer denne frykten og hatet fra? Det er dett vi må ta tak i. Det er lett å miste motet og bli desillusjonert akkurat nå. Men dette er ikke tiden for det. Nå må vi samles for å kvele frykten og bekjempe ekstremismen uansett hvilken ansikt eller ideologi den har. Vi må rive ned fiendebildene de så stolt lever av og jobbe med utfordringene på våre egne premisser ikke på ekstremistenes.

Av Mahmona Khan

Les også: Et land, en nasjon, en felles kamp 

Advertisements

7 Comments

Filed under Uncategorized

7 responses to ““Han har jo rett i mye”

 1. Dette er noe vi leser i kommentarspaltene hos avisene hver eneste dag, landet rundt, dag ut og dag inn, året på tamp. De gnåler komplett hele tiden om at de ikke slipper til, de kommenterer enhver perifer sak og henviser til sosialistsvine-styret, de æresskjeller journalister og demokratiet, de syter og sutrer og jamrer og bærer seg. Takk for påpekningen. Mahmona.

 2. Viktig med meningsytringer ja. Bra sagt Mahmona.

 3. gonjar

  er vel alle tv bilder fra england der muslimer skriker om sharia lover kanskje eller bilder fra paris der hvor muslimer har tatt over en gate for å be til allah ,mulig det var engangs tilfelle, nå leste jeg på nett aat andre generasjons innvandrer vil ta bort korset fra det sveitsiske flagg da landet har blitt multikulturellt . folk er ikke dumme , tror kanskje noen blir skremt av det en ser på tv n , men skal en sensurere det som kan skremme folk? og det er viktig at en ikke skal sette folk i bås med ABB fordi de frykter og at muslimer tar over landet, da må en heller motbevise at det de frykter er ikke det som skjer, som for exempel når noen brenner koranen så går muslimer i tog og sier at de er imot det ,men det virker som om det er få muslimer som går i tog for fred og menneske verd? jeg selv er ikke bare imot islam men religion generelt det vil si inkludert kristendom, religion hører hjemme i huset eller i kirken/moskeen, er for multikulltur men ikke fler religion

 4. Her har du essensen i hvordan ekstreme grupperinger drar tilhengere – og hvordan Frp drar velgere. “De har jo rett i mye”… Jo da – de fleste har det. Og så glemmer man den grumsete ideologien bak. Og man glemmer at de for et par år siden mente noe annet som da syntes fornuftig. Vi andre kan ikke gjøre annet enn å forsøke å avkle det, igjen og igjen.

 5. burpist

  Mye av det der er myter, Gonjar. Kan du ikke ta deg tid til å lese igjennom de mange artiklene som har blitt skrevet om det der? Jeg ser heller ikke sensuren, fordi det er jo igjennom media man har hørt om slike skumle ting, og ofte er det av politiske årsaker slike ting dukker opp (ofte om igjen, uten korreks fra virkeligheten).

  Det som er skummelt er at breivik aktivt benytter slik propaganda for å skaffe seg tilhengere. Mye av tallene hans er jo rent oppspinn, og mange av eksemplene hans er løgner og overdrivelser. At mange andre gjør det samme gjør at de havner i samme bås som ABB, desverre: de tror på politiske konspirasjonsteorier.

  Man burde gå aktivt inn i hver av de mytene der. Grunnen til at jeg og mange andre bare ler istedet, er fordi vi er godt kjent med mange av disse. Det blir litt det samme som å høre folk seriøst tro på UFOer. F.eks, hvordan vet du om det er få muslimer som går i tog for fred og menneskeverd?

 6. gonjar

  de muslimer som skriker om sharia i england er ikke akkurat myter det er jo bevisst på nyhetene men greit nok , regnet med å bli satt i samme bås som en extriminist , sammenlign meg med den eldre damen i frisørsalongen denne artikklen snakker om regner med at hun ikke er en extriminist og det med paris er heller ikke myter men greit nok er nok mange som ikke følger med på hva som skjer i verden, er for ett fle kulturelt samfunn men ikke fler religiøst , må skille mellom religion og kultur

 7. Bra innlegg!
  Jeg er enig i at vi må kunne takle at folk har ulike meninger. Selv har jeg reagert på at mange har et stort behov for å gjøre Breivik patetisk. Han er forsåvidt det og klarer den jobben bra alene, men mange av de som media bruker som såkalte eksperter peker på hvor latterlig Breivik er. Disse fagfolkene burde jo tilby en mer saklig side. Det virker som om hele landet har gått av hengslene i et eneste langt emosjonelt utbrudd. Skulle ønske vi kunne fokusere mer på hvorfor vi lar noen leve i en boble, for det er vel et samfunnsmessig problem, men det kommer kanskje etter rettssaken. Vi lærer ikke av denne saken hvis vi bare fortsetter som før. Her er det mange aspekter vi kan debattere, for samfunnet vårt har vel ikke nådd sitt maks potensiale.

  Vi er vel alle interessert i at det ikke skal bli flere som utvikler teorier på gutterommet, uten at disse blir justert gjennom interaksjon med andre. Er det i det hele tatt mulig å gjøre noe med dette? Det hører vel til familiens sfære, og den er stengt for offentligheten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s