Mesterverk – Uten et eneste ord

Shaun Tans “The Arrival” med den norske tittelen “Ankomsten” ble utgitt i 2007. En perle som for mange kanskje er helt ukjent. Å si at “Ankomsten” er en illustrert barnebok, vil være en sterk underdrivelse. Den er så veldig mye mer.

Aldri har en illustrert bok  vekket så mange følelser i meg som denne. “Ankomsten” er en bok som gjennom fortryllende vakre bilder skildrer en migrants reise til et fremmede land.

Ankomsten

Forfatteren Shaun Tan er selv født i Australia og har foreldre som flyttet fra Malaysia på 60-tallet. Han er prisbelønt for en rekke utgivelser, men kanskje best kjent for “Ankomsten”. Her hjemme har nok de mest litteraturinteresserte hørt om ham og boka, men de færreste vet om dette mesterverket.

Gjennom en serie av bilder følger vi en manns reise som begynner med å forlate familien. Shaun Tan skaper en fantasiverden, der en lett kjenner igjen enkelte elementer fra den amerikanske innvandringshistorien. Det som driver handlingen videre er mannens opplevelser og kanskje det mest interessante, hans møte med andre mennesker. Mennesker som i likhet med ham reiser for å få et bedre liv. En får kjenne på savn, usikkerhet, redsel, angst, håp og glede.

Nært

Bildene suger deg inn i en annen virkelighet og det er vanskelig å la være å tenke på at du har hørt, sett, kanskje opplevd denne historien selv. For meg ble leseopplevelsen  følelsesmessig sterk fordi jeg selv er et produkt av en slik migrasjonshistorie. Som forfatter inspirerer boka og åpner nye rom for fantasi og tanker.

Prisbelønt

“Ankomsten” er listet under barnelitteratur og trolig derfor ukjent for mange. Etter min mening er dette en bok for de fleste, uansett alder.

Jeg skriver sjeldent om bøker, men “The Arrival” fortjener all plass og oppmerksomhet den kan få.

Tan har skrevet flere bøker, noen av disse er både filmatisert og dramtisert, men “Ankomsten” er  prisbelønt med barnelitteraturens absolutt gjeveste pris, Astrid Lindgren Memorial Award.

The Arrival, “Ankomsten” er et kunststykke. Et fantastisk eksempel på at et bilde kan si mer enn tusen ord.

Av Mahmona Khan

Advertisements

1 Comment

Filed under Uncategorized

One response to “Mesterverk – Uten et eneste ord

  1. Trinity

    Fant denne tilfeldigvis i en bokhandel i england. En utrolig fin fortelling! For ikke å snakke om utrolig godt fortalt. Skjønner egentlig ikke hvorfor den står som barnelitteratur. Den eldre garde hadde ikke tatt skade av å lese “Ankomsten” 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s