Ungdommen og maskene

Det er lett å trekke konklusjoner, ha et “enten eller” forhold til det meste i livet. Det sparer oss for undødvendig hodebry og det koster oss mindre energi. Men er det lett å få til? NEI.

I mitt møte med barn og unge de siste årene har jeg hatt en rekke opplevelser som jeg ikke har klart å legge fra meg selv når økta er over. Igår var en slik dag. Jeg var på Sogn videregående skole for andre gang denne uken. Noen av de klassene jeg møtte bestod av nyankomne minoritetselver.

Bollywood berter 

Her hørte jeg Bollywoodmusikk fra mobilen til norsk-pakistanske jenter som sang og koret til musikken i friminuttet helt usjenert. I en aannen korridor ble jeg møtt av to norsk-somalske jenter i flagrende abayaer og hijab. De snakket og lo mens den ene løftet abayaen som en ballkjole og deretter gikk catwalk for venninna. De lo.

Sogn videregående skole er annerledes på mer enn en måte. Her er det virkelig et mangfold, kanskje på både godt og vondt. En av lærerne fortalte om skolens avtale om særskilt norskopplæring som hennes elever ikke får. Løsningen er at de i ordinær undervisning med elever som ellers kan norsk, må dra inn grunnleggende ting som for eksempel verb. Dette liker ikke resten av elevene, men lærerne har ikke noe valg. Det ble også fortalt om høyt fravær uten noen konsekvenser for elevene. “Skolen får penger for hver registrerte elev”, forklarte en frustrert lærer forsiktig.

Bak maskene

På personalrommet mellom øktene kom vi inn på hijabbruk og ulik praksis. Noe som minnet meg om  min opplevelse på Rommen Skole tidligere denne uken da NBI delte ut skrivekurs til 12 heldige elever fra Tokerud og Rommen Skole. Elevene hadde i den anledning satt sammen et flott underholdningsprogram som avsluttet med dans. Det var takt ,musikk og fin stemning. Jeg fulgte med på danserne der de hoppet og spratt og gjorde avanserte “moves”. Alle ikledd svarte antrekk med stilige skrikaktige metallmasker. Midt i dansen lot de maskene falle og snart kunne jeg se et par jenter med hijab! Jeg merket at jeg ble temmelig overrasket, men følte i samme øyeblikk også en glede. De stod der, de danset. De DELTOK.

blant oss

En veldig spesiell opplevelse fikk jeg også igår da elevene i norskopplæringsklassen på Sogn begynte å skrive om sin egen bakgrunn og en etter en leste opp sine tekster. Elevene var fra bla Iran, Kosovo, Polen, Kongo og Somalia. Ei jente med mørk blå hijab og svart abaya rakk opp hånden. Jeg la merke til de store intense øynene hennes som holdt blikket mitt før hun begynte å lese:

–       Pappaen min ble drept i krig…., hun svelget før hun leste videre.

– Jeg har sett veldig mye, hun forsøkte å lese videre, men brøt sammen i gråt.

Hvordan trøster man en som har opplevd noe slikt? Hun hadde skrevet mer, men klarte ikke å fullføre. Hvilken historie levde hun med? Igjen ble jeg minnet på det som kan ligger bak det ytre. Om de maskekledde jentene som danset på Rommeni. Man tror man vet så mye, men hva vet vi egentlig?

Viljestyrke og ambisjoner

Elevene i denne klassen som stort sett ikke har vært i Norge mer enn et til to år, snakket og forstod norsk overraskende godt.

–       De som møter opp på skolen, de har jeg et håp for. De har ambisjoner, fortalte deres stolte lærer og jeg tror henne.

Det må gjøres noe aktivt for å holde ungdommen på skolebenken. For en del av dem som faller ut her kan også falle utenfor samfunnet. Det må vi ikke la skje.

Elevene jeg møtte på Sogn, ga meg håp. Hvis disse elevene i løpet av så kort tid klarer å lære språket, kan de også oppnå andre mål her i livet. De snakker kanskje fortsatt litt gebrokkent, men de er i en læringsprosess hvor det å få en anerkjennende melding om at de faktisk er veldig flinke får øynene deres til å lyse og de ser på hverandre med brede smil.

Mye har forandret seg og mye må fortsatt forandres, men jeg tror tiden er inne for å ha en større tro på norske ungdom uansett hvilken maske de bærer og hvilken historie de har i sekken.

Av Mahmona Khan

Forfatter

27. januar 2012

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s