Spirituell blomstring

Søken etter det spirituelleAv vane slo jeg på TV2`s God morgen Norge da jeg stod opp i dag. Jeg kom midt inn i en samtale med gjesten Gunnar Hall Jensen. Han snakket om det å ha alt, men likevel føle en tomhet, savne indre ro og harmoni. Det å gi kroppen føde, men ikke sjelen. Han Kalte Norge et “bløtkakeland” og fortalte om sin egen søken etter det spirituelle, det som manglet i hans liv. Jensen har lagd en dokumentar om temaet og reist ned til et kloster i Sahara hvor han har besøkt munker.

Da programlederen spurte om denne reisen hadde påvirket ham og om han hadde blitt kristen nå, svarte han nei. Han er

av den oppfatning at en kan være sekulær, men likevel være spirituell slik han nå er. Gunnar Hall Jensen tar opp et svært interessant tema. Han belyser noen spørsmål som har opptatt meg de siste årene. Hva er grunnen til at stadig flere mennesker er på søken etter det spirituelle i et stadig mer sekulært samfunn? Hvorfor holder det ikke med føde for kroppen, hvorfor trenger vi å mette sjelen? Jeg har ingen svar, for det er trolig like mange ulike svar som det er spørsmål.

Newage, sufisme, healing, klarsynthet, alternativ medisin og behandling, åndelighet, engler, gjenferdmm ble tidligere i mye større grad sett på som et ikke-tema, tabu noe det ikke var rom for å diskutere. Ikke mye har forandret seg, men vi ser at nysgjerrigheten og interessen rundt disse fenomenene har vokst sterkt. Vi har hatt flere TV-show og TV-programmer som omhandler disse fenomenene og blir SETT. Det som i den enes øyne er humbug og overtro

Maleren Rembrandt, filosofen Hegel i sin filosofi og lyrikerne Emerson og Goethe var inspirert av Rumi, er en realitet  i den andres. Forskjellen på de troende eller religiøse er at de tror på en gud, mens de ikk-religiøse som likevel er høyst spirituelle tror på den “universelle kraften”. Spiritualitet er et fundament for de fleste religioner, men ser nå ut til å leve langt utover de religiøse grensene. Er det egentlig noe galt i det?

Selv er jeg stor tilhenger av Rumi (Jalal ad-Din Muhammad Rumi). Den persiske poeten, fra Tyrkia som baserer sin lære på at kjærlighet er Universets hovedkraft. Jeg liker måten han oppsummerer det hele på:

“Christian, Jew, Muslim, shaman, Zoroastrian, stone, ground, mountain, river, each has a secret way of beingwith the mystery, unique and not to be judged.”

– Rumi

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s